Villa Augustus en de peulvruchtenmarktkeurmerk_groenLaatst was ik weer eens in mijn geboortestreek, er was een feestje te vieren. En dat lukt prima met een high tea bij Villa Augustus in Dordrecht. Dat is zoiets als een hotel en een restaurant en een moestuin en een markt. Of zo. Fijne plek. Het restaurant ligt eigenlijk midden in de groentetuin. In de open keuken werken ze  zoveel mogelijk met biologische of op een anderszins goede manier geproduceerde producten. Het liefst uit de directe omgeving, maar mooie producten mogen van de kok uit heel Europa komen.

Op de schoolborden boven de keuken staan gerechten die ze in kleine hoeveelheden kunnen maken en die soms per dag wisselen. Dat kan van alles zijn wat er vanuit de tuin of de omgeving de keuken wordt binnengebracht. Soms hebben ze opeens wildzwijnrillettes met pruimencompôte of met een beetje mazzel een goeie soep van verse capucijners.

En ik was er dus voor een high tea. Met van alles, maar jammer genoeg niks met bonen. Wel lekker. Dat wel. Mijn peulvruchtenhart kon ik ophalen ‘op de markt’, de winkel die tegen het restaurant is aangeplakt. Om heerlijke broden, taarten en olieën mee te nemen. Of de eigengemaakte jam. En natuurlijk groente en fruit van het seizoen, deels uit de eigen tuin. De meeste producten gebruiken ze dan ook weer in de keuken. Ik struinde fijn wat rond en zag ze bijna over het hoofd: emmers vol met de mooiste linzen, kikkererwten, witte bonen, zwarte bonen – een ware peulenparade. Omdat ik in overvloed moeite krijg met kiezen, heb ik van iedere variant een klein zakje volgeschept. En ze vervolgens kado gedaan aan mede-bonenbendelid Yneke. En die heeft er allerlei lekkers mee gemaakt (mag ze zelf vertellen).

IMG_1575

Maar ik wil maar zeggen: ze zijn best lekker bezig daar bij Villa Augustus. Woon je in de buurt en zoek je fijne bonen: fiets er even langs. Vergeet dan niet om ook een stukje taart van het seizoen mee te nemen.  Of een kookboek te scoren. Of van die mooie koffiemokken in je tas te mikken. 

En doe ze de groeten namens ons.

Stella

 

 Reply