Vlees vervangen?Er is onderzoek gedaan door Motivaction naar de motivatie van mensen om kweekvlees of insecten te eten als vervanging van vlees.
“Zeewier, algen en insecten zouden vlees kunnen vervangen, omdat het goede eiwitbronnen zijn. Maar voordat ze geschikt zijn voor de grote massa, zijn er nog wel wat aandachtspunten en is er meer onderzoek nodig. Zo zijn niet alle soorten wieren, algen en insecten even geschikt, bijvoorbeeld vanwege de voedingswaarde of eventueel aanwezige schadelijke stoffen. De kweekmethodes zijn nog in ontwikkeling. ”

Vlees kan ook vervangen worden door bekende goede vervangers. Uit het onderzoek blijkt dat mensen dat doen. Ze kiezen voor: eieren (33%), peulvruchten (15%), soja (7%), noten (9%) en kant-en-klare vleesvervangers (12%). Verder geven ze aan vlees te vervangen door kaas (14%) en paddenstoelen zoals champignons (20%). Het Voedingscentrum plaatst een kanttekening bij de laatste 2: “Het is een fabeltje dat kaas en paddenstoelen goede vervangers zijn. Ze bevatten niet voldoende van de voedingsstoffen die vlees levert, zoals ijzer.”

Meer lezen>>Reply